Goede alternatieven voor een auto

Alternatief voor auto

Een auto kost geld. Elke maand weer. Of je de auto nu gebruikt, of niet. Je bent elke maand geld kwijt aan het bezitten van een auto. Zelfs een ‘goedkope’ auto (zoals een Toyota Aygo) kost al gauw minimaal 50 euro in de maand (wegenbelasting en verzekering bij elkaar opgeteld). Heb je een zware auto? Denk aan een Audi A4 of een BMW 3-serie? Deze kosten meer in de wegenbelasting (dit heeft te maken met het gewicht van de auto) en zijn doorgaans ook duurder om te verzekeren (dit heeft te maken met de cataloguswaarde van de auto). 

Bezit jij een auto en gebruik je deze maar af en toe? Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen of het brengen van je kind naar school? Zonde om hier veel geld aan kwijt te zijn maandelijks! Zeker aangezien er goede alternatieven zijn: 

  1. Een deelauto. Carsharing is hot! Bij carsharing deel je een auto met meerdere personen uit de buurt. Je kunt de auto eenvoudig openen middels een app en je betaalt alleen voor het daadwerkelijk gebruik.
  2. Een E-bike. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van de elektrische fiets. Je kunt de fiets makkelijk (en gratis!) parkeren, je bent snel op de plaats van bestemming en je hebt geen helm nodig.
  3. Een elektrische scooter. Zie je het niet zitten om te gaan fietsen? Een elektrische scooter is dan een goed alternatief. 

Natuurlijk kun je ook gebruik (blijven) maken van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer maakt je echter al wel een stuk afhankelijker. En dat is juist de reden waarom veel mensen voor een eigen auto kiezen. 

En de boodschappen?

Ben je gewend om de boodschappen altijd met de auto te doen en zie je het niet zitten om elke keer een deelauto te gebruiken voor het doen van je boodschappen? Bespaar tijd en geld en kies ervoor om je boodschappen te laten bezorgen. Tegenwoordig biedt (bijna) elke supermarkt wel een bezorgdienst aan. Bijkomend voordeel: je bent minder snel geneigd om producten te kopen die je niet nodig hebt. Je doet je boodschappen namelijk vanuit huis en hoeft niet langs de schappen vol (onnodige) lekkernijen te lopen.