Buschauffeur worden!

Buschauffeur zijn betekent niet alleen maar de hele dag achter het stuur zitten en mensen van plek naar plek vervoeren. Je hebt nog veel meer taken, zoals de staat van de bus controleren, bijvoorbeeld de lichten, passagiers informeren, op tijd op de bestemming aankomen en de route zorgvuldig volgen. Daarnaast motet je ook zorgen voor de passagiers in de bus: is het veilig? Hebben ze vragen? Waarmee kan je ze van dienst zijn? Je moet dus veel meer doen dan je misschien denkt!

Persoonlijke eigenschappen

Als buschauffeur dien je praktisch, mensgericht en gestructureerd te zijn. Zo zit je de hele dag in een groot voertuig die door allerlei technische snufjes goed en efficiënt werkt. Toch moet je ook wel wat technische kennis hebben. Natuurlijk hoef je het niet zelf te repareren, maar het is mooi meegenomen als je weet hoe je eventuele mankementen kan voorkomen of snel kan verhelpen. Daarnaast moet je ook je code 95 halen; dit laat zien dat je vakbekwaam genoeg bent om zo’n groot voertuig te besturen. Ook is mensgerichtheid belangrijk. Je hebt de hele dag door contact met verschillende soorten passagiers: gehaaste forensen, studenten, brutale jongeren, ouderen die wat extra hulp nodig hebben. Je moet hier dus goed mee om kunnen gaan en communicatief sterk zijn. Daarnaast moet je gestructureerd te werk gaan. Je moet er namelijk voor zorgen dat de bus op tijd én veilig op de bestemming aankomt. Je werkt dus wel degelijk onder enige tijdsdruk, maar de veiligheid mag hier nooit onder lijden.

Overige competenties

Geen dag is hetzelfde voor een buschauffeur. Iedere dag kom je met andere mensen in aanraking en het verkeer verandert ook telkens. Hier moet je dus goed mee omgaan. Een vervelende situatie in de bus leidt jou niet van je werkzaamheden af en als het verkeer helemaal vast staat, raak je niet in de stress. Je bekijkt dan rustig andere opties en informeert je passagiers. Ook moet je in een goede conditie zijn of ten minste genoeg energie hebben om de hele dag gefocust deel te nemen aan het verkeer. Doordat je de lang achter elkaar zit, kan je wel eens vermoeid raken. Dit kan natuurlijk gevaarlijk zijn als je je concentratie verliest. Daarom weet je hoe je goed je energie op pijl moet houden om zo goed de dag door te kunnen komen. Als laatste moet je zelfstandigheid ook prettig vinden. Je zit alleen in de bus zonder toezicht van een leidinggevende. Je wordt dus niet in de gaten gehouden door een baas. Vind je dit prettig? Dan is dit beroep zeker wat voor jou!

Meer informatie over dit beroep en wat je nog meer nodig hebt, kun je vinden op www.abcrijopleidingen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *