4 redenen om je overspuiten aan een expert moet overlaten

Het is logisch. Als eigenaar van een vervoersmiddel wil je daar trots op zijn. Het is dan ook niet vreemd dat veel eigenaren van vrachtwagens, auto’s of bestelbusjes hun geliefde wagen graag van een nieuw kleurtje voorzien. Soms denken ze dit zelf te kunnen doen. Dit raden wij echter af. Er kan namelijk veel misgaan. In deze blog delen wij vier goede redenen waarom je het spuitwerk van jouw voertuig beter door een professional – zoals Gouweleeuw in Emmeloord – kan laten uitvoeren.

Reden 1: de blanke lak

Het overspuiten van een voertuig begint bij het aanbrengen van de blanke lak. Hier gaat het in veel gevallen al mis. Deze blijkt namelijk niet altijd mooi te glanzen. Sterker nog: er zijn kleine dipjes in de laag te zien. Dit wordt ook wel een ‘sinaasappelhuidje’ genoemd. Deze ontstaan doordat er luchtbelletjes in de laklaag ontstaan. Deze knappen vervolgens tijdens het droogproces, waardoor de laag zichzelf niet straktrekt. Dit is te voorkomen. Specialisten weten hoe.

Reden 2: de omgevingstemperatuur

Een ander probleem dat veel voorkomt is het rimpelen van de laklaag. Hierbij speelt de temperatuur van de ruimte een grote rol. Wanneer deze te hoog is, is de kans groot dat de toplaag sneller opdroogt dan de daaronder liggende laklagen. Deze drukken vervolgens door de toplaag heen, waardoor er rimpels ontstaan. Experts zijn beter in staat om de omgevingstemperatuur te controleren. Deze komt nooit boven de 27 graden uit.

Reden 3: de luchtvochtigheid

Naast temperatuur speelt ook luchtvochtigheid een grote rol in het goed opdrogen van een laklaag. Hangt er te veel vocht in de lucht, dan zal deze er langer over doen om op te drogen. Dit kan dan opeens weken tot maanden gaan duren. Zonde, want in die tijd is jouw voertuig kwetsbaar en mag deze niet gebruikt worden. Een professional heeft daarentegen verschillende technieken om de luchtvochtigheid in de ruimte naar beneden te brengen. Zo is het overspuiten zo gebeurt.

Reden 4: de materialen

Helaas zien we het maar al te vaak: projecten die compleet mislukken. Niet vanwege de kleur of de kwaliteit van de laklaag. Maar omdat er overal druppels zijn ontstaan, die vervolgens zijn uitgehard. Harstikke zonde. Dit komt doordat doe-het-zelvers vaak met producten van lagere kwaliteit werken. Of omdat zij niet weten hoe ze hiermee om moet gaan. Een vakspecialist weet dit wel.